Επικοινωνιακό τρυκ,η συζήτηση για “180” στη βουλή

Επικοινωνιακό τρυκ,η συζήτηση για “180” στη βουλή

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Rate this post

Θέλει όντως η κυβερνητική συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τους “180” ψήφους στη βουλή για να περάσει την…όποια συμφωνία με τους δανειστές – όποτε κι αν γίνει αυτό; Μάλλον δύσκολο(και να συμβεί και προφανώς ο Πάνος Σκουρλέτης το γνώριζε χθες αυτό όταν διατύπωσε κάποιες τέτοιες…σκέψεις του – και πυροδότησε ολόκληρη συζήτηση χθες και σήμερα).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος άλλωστε επανέλαβε οτι στη συμφωνία “δεν θα υπάρχει ούτε ενα ευρώ λιτότητα”. Αρα;

Προφανώς πρόκειται για μια “κυβερνητική παγίδα” -όπως έγινε και με το επίδομα τα χριστούγεννα που βαφτίσθηκε “πάγια 13η σύνταξη -για να εκτεθεί η αντιπολίτευση. Την δέσμευση της ΝΔ οτι δεν θα ψηφίσει τίποτε απο οτι θα έλθει στη βουλή ως συμφωνία με τους δανειστές,επανέλαβε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η προσωπική-όπως διευκρίνησε- δήλωση Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο του Real χθες ήταν η εξης:  «Υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν τα όποια επιπλέον μέτρα από ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα είναι 180, παραπάνω ή λιγότερο και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση».

Είναι προφανές οτι πρόκειται για μια επικοινωνιακή προεργασία της όποιας συμφωνίας έρθει στη βουλή(τον Μάϊο).

Δεν θα πρέπει βέβαια και να παραγνωρίζουμε το γεγονός οτι η πραγματική οικονομία έχει γονατίσει,η ανεργία θερίζει9στο 30%),ελπίδα δεν υπάρχει ακόμη και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σίγουρα…ζορίζονται(απο τους ψηφοφφόρους τους – ειδικά και οταν βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οτι οι περισσότεροι θα τερματίσουν τον κοινοβουλευτικό τους βίο με την λήξη της υπάρχουσας βουλής).

Θέλουν λοιπόν κάποια “πολιτικά επικοινωνιακά εργαλεία” – και ενα τέτοιο τους έδωσε ο Σκουρλέτης(ως προσωπική του άποψη – άλλωστε έχει προηγηθεί σε τέτοιες σκέψεις απο το…2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να υπερβεί τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη και να την υπερψηφίσει».

«Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την ηγεσία του κόμματος της Χαρ.Τρικούπη παρέπεμπαν σε ανακοίνωσή τους της περασμένης Παρασκευής, με την οποία ξεκαθάριζαν ότι «δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να διαπραγματευθεί, τώρα ας ψηφίσει μόνη της και τα μέτρα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν τα μέτρα έρθουν ένα ένα, θα μελετηθούν και θα ψηφιστούν ανάλογα, αλλά «αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε». Για την Ενωση Κεντρώων η πρόταση Σκουρλέτη ουσιαστικά επαναφέρει ζήτημα εκλογών.

**Την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων με οφειλές μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ ζητούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των εταίρων νέες περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης του ασφαλιστικού, οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν από την υπουργό Εργασίας να μεριμνήσει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι χρωστούν από μη καταβολή εισφορών ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Για οφειλές μέχρι το ποσό αυτό, οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό ή παρακράτηση των οφειλών τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ουσιαστικά από την αρμόδια υπουργό να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή για εκείνους που έχουν μεγαλύτερες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να λάβουν σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο να αναληφθεί πρωτοβουλία από κυβερνητικούς βουλευτές για «ισοπολιτεία στη φορολογική μεταχείριση των βουλευτών», όπως είπε (ΑΝΤ1). Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να μειωθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους βουλευτές, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία σύντομα.

Δ.Αντωνίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Θύελα απο τις (πρώτες ηχογραφημένες) αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη

Θύελλα πολύ μεγάλων αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις