Οργια με τις παράνομες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ – 100.000 (απλά) το…κλέβουν !

Οργια με τις παράνομες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ – 100.000 (απλά) το…κλέβουν !

- in OIKONOMIA, ΘΕΜΑ
Rate this post

Τελικά ΔΕΗ πληρώνουν μόνο τα…κορόϊδα; Γιατί  το…κλέψιμο ρεύματος έχει αναδειχθεί περίπου σε εθνικό σπορ για πολλούς(που φορτώνουν την πληρωμή στους συνήθεις…βλάκες καλοπληρωτές). Κατα τα λοιπά…πάνω απο 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας έχουν «φεσώσει» τη ΔΕΗ με συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «στρατηγικούς κακοπληρωτές», όπως τους χαρακτήρισε στη Βουλή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία.

Η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπές ρεύματος, αλλά διαπίστωσε ότι το 65% των διακοπών επανασυνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ παράνομα. Υπολογίζεται οτι πάνω απο 100.000 απλά κλέβουν το ρεύμα και δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή…Αφήνουν τους μα(κ)άκες να πληρώσουν. Η αλήθεια είναι οτι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι σαν …εκτελεστικό απόσπασμα,γιατι δεν έχουν ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος,αλλα συμπεριλαμβάνουν απο την “τριτοκοσμική” ΕΡΤ μέχρι ΟΛΑ τα ρουσφέτια του κάθε δημάρχου και απο τους φόρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόϊκας(Β.Σόϊμπλε) μέχρι ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. ΑΥΤΟ δεν είναι λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι Η ΕΦΟΡΙΑ και τα λησταρχεία όλα μαζεμένα στην τσέπη σου. Δικαιολογημένα ως ενα σημείο, οι πολίτες τους λένε «αει σιχτίρ»…δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ και πάνε και κλέβουν το ρεύμα.ΑΥΤΟ πλέον γίνεται,σε μεγάλη έκταση όταν ήδη φτάσαμε τους 100.000 κλέφτες ηλεκτρικού ρεύματος..

Μπορεί άραγε η ΔΕΗ να στέλνει ΜΟΝΟ λογαριασμούς που να αφορούν την κατανάλωση του ρεύματος της; Και οι υπόλοιποι ας κόψουν το κεφάλι τους να βρούνε άλλους τρόπους να εισπράξουν ο,τι νομίζουν. Ολα τα άλλα…

«Τους μεγάλους αυτούς οφειλέτες αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ και πρέπει να ξέρετε ότι σε πολλούς κόπηκε το ρεύμα. 65% από αυτούς που κόπηκε το ρεύμα, επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα και αυτό είναι ένα ζήτημα γενικότερο που πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά σαν κοινωνία», είπε περιγράφοντας το πρόβλημα εισπραξιμότητας της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης.

Στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και των 500 εκατ. ευρώ οφειλών τους φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει η ΔΕΗ τα νέα εργαλεία για τη βελτίωση της εισπραξιμότητάς της, που ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης. Ενα από αυτά είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, με τις οποίες και βρίσκεται σε συζητήσεις η επιχείρηση. «Η τράπεζα μπορεί να σου προπληρώσει ένα ποσό 250 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ., δεν σημαίνει ότι θα εκχωρήσουμε τις οφειλές για να τις εισπράξουν οι τράπεζες», διευκρίνισε στους παρόντες βουλευτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη συμβούλου που θα συνδράμει στον στόχο της βελτίωσης της εισπραξιμότητας σε πάνω από 10%, ενώ έκανε σαφές εμμέσως ότι η επιχείρηση θα εντατικοποιήσει τις αποκοπές ρεύματος το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διακοπές ρεύματος για κάθε καταναλωτή που δεν εξοφλεί τον λογαριασμό του ή δεν τηρεί τις ρυθμίσεις, με εξαίρεση τους ευάλωτους που προστατεύονται από το ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτάκη και οι θεσμοί.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στη Βουλή τη συνολική εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με αυτή, το συνολικό ύψος έφτασε τα 2,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στις 31.12.2015. Αυτό είναι το συνολικό ποσό που εμπεριέχει και ποσά που καταλήγουν σε τρίτους (τέλη δικτύου, ΑΠΕ, τέλος ΕΡΤ κ.λπ.). Το καθαρό ποσό που η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει ως εταιρεία είναι 830 εκατ. ευρώ από τη χαμηλή και μέση τάση, εκ των οποίων σε διακανονισμό βρίσκονται τα 340 εκατ. και 345 εκατ. από την υψηλή τάση. Ενα ποσό 250 εκατ. ευρώ θεωρείται μη εισπρακτέο αφού προέρχεται από τελικούς πελάτες, δηλαδή όσους έχουν διακόψει οριστικά την ηλεκτροδότησή τους, είτε πρόκειται για εταιρείες που έκλεισαν είτε δεύτερες και τρίτες κατοικίες.

Η ΔΕΗ εισέπραξε, πάντως, μέσα στην εβδομάδα ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς και διοχέτευσε άμεσα στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος για την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Ενα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης είναι ότι από τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος το καθαρό ποσό που μπαίνει στη ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 37,8% κατά μέσον όρο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης και στο 55% για τη μέση τάση.

Χθες έληξε και η τρίτη συνεχόμενη παράταση της προθεσμίας επανένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για όσους είχαν απενταχθεί. Μέχρι τις 31 Μαΐου καταναλωτές με οφειλές έως 1.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε 4 δόσεις και χωρίς προκαταβολή. Οφειλές άνω των 1.000 ευρώ θα ρυθμίζονται είτε με προκαταβολή 10% και 18 δόσεις είτε με προκαταβολή 15% και 36 δόσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Τα «καυτά» προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, στα εργασιακά

Διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων, παράλληλα