Αναβάθμιση στην Ποιότητα, το στοίχημα για τα Μέσα Ενημέρωσης

Αναβάθμιση στην Ποιότητα, το στοίχημα για τα Μέσα Ενημέρωσης

- in ΘΕΣΕΙΣ
5 (100%) 1 vote
Π ροφανώς το διαβάσατε: «Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία». Είναι μέρος των απόψεων που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,(πρώην δημοσιογράφος και πρώην υπουργός) Νίκος Ξυδάκης (μιλώντας στο πάνελ “Προστατεύοντας την τέταρτη εξουσία: Δημοκρατία, έλεγχος και ΜΜΕ” στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς).

Η άποψη του iR World είναι γνωστή στους αναγνώστες του. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – κάθε μορφής και είδους – είναι κατάλοιπα του Ναζιστικού και Κομμουνιστικού -κατα βάση-παρελθόντος του προηγούμενου αιώνα(το οτι ορισμένα κράτη και κυβερνήσεις τα…διατήρησαν,όπως και εμείς, δεν αλλάζει την ουσία). Το κράτος – η εκάστοτε κυβέρνηση δηλαδή- ήθελε ΔΙΚΑ ΤΟΥ μέσα ενημέρωσης και «δημοσιογράφους» (“ενσωματωμένους στο σύστημα της”)με βασικό εργαλείο την τηλεόραση(για ευνόητους λόγους) για την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ τους. Επομένως δεν έχουν κανένα νόημα ύπαρξης η ΕΡΤ,το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και όλες οι άλλες αμιγώς κρατικές υπηρεσίες για τον τύπο. Οι εργαζόμενοι σε αυτά,μπορούν να ενσωματωθούν κανονικά ως κρατικοί υπάλληλοι στις διάφορες αντίστοιχες δομές,που ήδη υπάρχουν(ή και μπορεί να δημιουργηθούν συμπληρωματικά)

ΑΝΤΙΘΕΤΑ μια σοβαρή ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δημοκρατικά οργανωμένη, θα έπρεπε να θέλει ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ και κερδοφόρα Μέσα Ενημέρωσης που θα λειτουργούν με “σιδερένιους κανόνες δεοντολογίας”(ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ συμφωνημένοι με την ΕΣΗΕΑ,το ΕΣΡ κλπ) και θα ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ τις Πανεπιστημιακές σχολές ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ(και βέβαια κάθε ιδιωτική σχολή Δημοσιογραφίας που θα λειτουργεί με κάποια “στάνταρ” σοβαρότητας και υγιούς ανταγωνισμού – για να μην υπάρχει λάθος εκμετάλλευση σε γονείς και παιδιά- γιατί…εκμετάλλευση θα υπάρχει,σε κάθε περίπτωση).

Ορθά λοιπόν ο Νίκος Ξυδάκης έθεσε θέμα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ της κρατικής προπαγάνδας(η κυβέρνηση Σαμαρά το επιχείρησε μάλλον χυδαία και εντελώς λανθασμένα προσανατολισμένη μόνο στο σκέλος τς ΕΡΤ…κυρίως εκδικητικά, γιατί θεωρούσε οτι δεν την έλεγχε) και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της ποιότητας της δημοσιογραφίας. Γιατί όπως είναι πλέον ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ παγκόσμια, το βασικό θέμα για την σημερινή δημοσιογραφία είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της δημοσιογραφικής δουλειάς. ΤΟ περιεχόμενο – με άλλα λόγια – του ΚΑΘΕ μέσου ενημέρωσης.

Σωστά ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για την…κατάντια της Ελληνικής Δημοσιογραφίας (και των δημοσιογράφων) αναφερόμενος στην “δημοσιογραφία του κουτσομπολιού” και της…κλειδαρότρυπας. Μια…τάση και “μόδα” που πήρε έκταση με τα λεγόμενα life style περιοδικά και συνεχίσθηκε με ό,τι πιο κίτρινο και σάπιο στα “πρωτοσέλιδα” και τις τηλεοπτικές εκδοχές της Ελληνικής Trash Tv – Τυχαίο; Οχι βέβαια.

Α πολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα αυτοί που εμφανίσθηκαν ως “εκδότες”(συνήθως εργολάβοι ή επιχειρηματίες κάθε είδους που δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή για την δημοσιογραφία και την…ποιότητα της) “αγκαζέ” με το λεγόμενο “πολιτικό σύστημα”(που για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν το δικό του λιβάνισμα και το…θάψιμο κάθε πιθανού ή απίθανου…”εχθρού”) διέλυσαν και κονιορτοποίησαν ΚΑΘΕ έντιμη φωνή έλληνα δημοσιογράφου. Κάθε προσπάθεια για ποιοτική και σοβαρή δημοσιογραφία. Τα γνωρίζουμε ΟΛΟΙ γιατί η Ελλάδα δεν είναι και τόσο…μεγάλη χώρα.

Ενα μαζικό πογκρόμ «εξαφάνισης» κάθε δημοσιογράφου που ήθελε να κάνει την δουλειά του ευσυνείδητα. Πήρε εφιαλτικές διαστάσεις απο την περίοδο του Κ.Σημιτη (με “μπροστάρη” τον Ε.Βενιζέλο) και με εναν ανευ προηγουμένου εκμαυλισμό μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και προηγουμένως με την “φούσκα του χρηματιστηρίου”,συνεχίσθηκε απο το απίστευτο καθεστώς του Κ.Καραμανλή(με εμπνευστή τον Θ.Ρουσόπουλο που…κονιορτοποίησε και εξαφάνισε κυριολεκτικά το…πολιτικό ρεπορτάζ) και η…μπάλλα χάθηκε – μαζί με κάθε ίχνος δημοσιογραφίας – εντελώς, στα 8 χρόνια των “μνημονίων” καθώς κατέρευσαν και επιχειρηματικά όλα στα ελληνικά μέσα “ενημέρωσης” και τα πράγματα έγιναν απο τραγικά, κατάμαυρα – είναι γνωστό οτι και όσοι εργάζονται ακόμη,ΔΕΝ αμοίβονται….

Εαν μας ενδιαφέρει η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ κατάματα(καιρός δεν είναι;). Οσοι γνώρισαν τους πραγματικούς έλληνες δημοσιογράφους άλλων εποχών, καθώς και μέσα ενημέρωσης που σέβονταν την έννοια της δημοσιογραφίας,γνωρίζουν “ποιος είναι ο δρόμος” σε ένα παγκόσμιο άλλωστε περιβάλλον ενημέρωσης, όπου κυριαρχεί το (δια)Δίκτυο…

iR World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Υπάρχει λόγος;

χει πλέον έστω και το παραμικρό νόημα ο...εορτασμός