Goldman Sachs, η «τράπεζα του…θεού»!

Goldman Sachs, η «τράπεζα του…θεού»!

- in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΩΝΥΜΩΣ
5 (100%) 1 vote

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Π ροανήγγειλα ένα άρθρο για τη μεγάλη μας φίλη τη  Goldman Sachs. Την τράπεζα που- χωρίς υπερβολή- πουλάει ακόμη και το σκοινί που θα την κρεμάσουν!

Και επειδή οι παλιές δημοσιογραφικές υποσχέσεις είναι σαν τα χρέη στην Εφορία- και μολονότι δεν έχεις καμία διάθεση να τα ξεχρεώσεις είναι πάντα εκεί και σε περιμένουν για χιλιάδες χρόνια- λέω λοιπόν να τακτοποιήσω «εδώ και τώρα» την οφειλή μου μέρες ή μάλλον νύχτες που είναι…

  • Η Τράπεζα αν και υπάρχει από το 1868, γιγαντώθηκε- λένε- το βράδυ της 15ης  Σεπτεμβρίου του 2008, όταν συνετρίβη η  χρηματιστηριακή αγορά. Έκτοτε η Goldman Sachs, ή GS για συντομία, υπάρχει παντού: στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ελληνική κρίση, στην βουτιά του ευρώ,  στην εκστρατεία για την πρόληψη της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών…
Για να το πετύχει δούλευε μεθοδικά αν και όχι αθόρυβα μέχρι που ήρθε η στιγμή της. Και τότε ως έτοιμη από παλιά πήρε την ευκαιρία της.

Έτσι σήμερα, ούτε 10  χρόνια μετά, ελέγχει- λένε- το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα άρα την παγκόσμια οικονομία, άρα τον κόσμο πλέον όμως με  απόλυτη μυστικότητα.

Τι και αν αντιμετωπίζει μυριάδες κατηγορίες- πολλές από αυτές αυταπόδεικτες! Εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στο γαϊτανάκι των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, εξωθεί ανταγωνιστές της σε πτώχευση,  καθοδηγεί χώρες όπως η Ελλάδα να μαγειρεύουν τα οικονομικά  τους, υπονομεύει το ευρώ και φυσικά  επηρεάζει τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Να σημειωθεί ότι η γνωστή τράπεζα Lehman brothers που κατάρρευσε το 2008 ήταν από τους βασικότερους και μεγαλύτερους ανταγωνιστές της G.S. Ως γνωστόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε  να χρηματοδοτήσει αρχικώς τις αμερικανικές Τράπεζες. Μόλις η Lehman brothers κατέρρευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών  χρηματοδότησε με ειδική ρύθμιση τις Τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και την Goldman. Διέσωσε μάλιστα την AIG, έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της τράπεζας.

Στην Ελλάδα η διαδικασία χρηματοδότησης των τραπεζών  λέγεται… ανακεφαλαιοπόιηση

Και όλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια που όλοι οι προβολείς έχουν πέσει πάνω της. Η GS μέσα από κάθε κρίση βγαίνει  πλουσιότερη και ισχυρότερη…

Τ α περυσινά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (φτάνοντας τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Και το κέρδος ανά μετοχή, που ενδιαφέρει κυρίως τη Γουόλ Στριτ, αυξήθηκε κατά 34%. Από τις αμερικανικές εκλογές μέχρι σήμερα, οι μετοχές της τράπεζας έχουν ανεβεί κατά 27%, λόγω της προσδοκίας ότι επί κυβέρνησης Τραμπ θα υπάρξει μικρότερος έλεγχος της αγοράς.

Κι έτσι σήμερα, είναι η τράπεζα που ορίζει το παγκόσμιο καπιταλιστικό παιχνίδι. Ο φαντομάς – αφέντης που κινεί τα νήματα, παρέχοντας άφθονη τροφή για θεωρίες συνωμοσίας. Φυσικά, τα πραγματικά γεγονότα ξεπερνούν και το πιο ακραίο σενάριο οικονομικής διαπλοκής.

Πολλοί είναι αυτοί που ομολογούν ανοικτά ότι η Goldman Sachs είναι η τράπεζα που λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει και ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος της, αποκαλείται “το αφεντικό του κόσμου”. Ο Διευθύνων Σύμβουλος  Λόιντ Μπανκφέιν κομπορρημονώντας δεν δίστασε να πει ότι  η τράπεζα κάνει «τη δουλειά του Θεού».

Πιθανότατα καθόλου υπερβολικά καθώς σε όλες τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος της τράπεζας στα ανώτατα κλιμάκια. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον ότι είχε «πουληθεί» στην τράπεζα, κατήγγειλε τον τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ότι τελούσε υπό τον έλεγχό της και κατονόμασε ως υπεύθυνους για την κρίση, εκτός από τη Χίλαρι, τον Ομπάμα, τον Σόρος και την G20, τον Λόιντ Μπλανκφέιν, διευθύνοντα σύμβουλο της G.S. Αυτό δεν τον εμπόδισε να τοποθετήσει μια τριάδα στελεχών της τράπεζας σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησής του.

Η τοποθέτηση (πρώην) στελεχών της δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Κατόρθωσε, για παράδειγμα, να παρεισφρήσει στα άδυτα της Ευρωζώνης ελέγχοντας την ίδια την ΕΚΤ με τον διορισμό του Ντράγκι.

Επειδή έχουν γραφεί μυριάδες άρθρα και βιβλία και έχουν γυριστεί άπειρα ντοκιμαντέρ -που ενδεχομένως ενισχύουν τη δύναμη της  και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μύθου της-  η  τράπεζα προσπαθεί όμως να εμφανίσει  πιο ανθρώπινο προφίλ αμβλύνοντας την φρικτή φήμη της.

  • Η Goldman Sachs δεν είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και διεκδικεί από την JPMorgan την πρώτη θέση στην κατηγορία των επενδυτικών τραπεζών. Καμιά δεν έχει όμως μεγαλύτερη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία οποιασδήποτε χώρας ή στα πανώ των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα ή το Λονδίνο.
Μ ετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, εκδόθηκαν δύο βιβλία για την τράπεζα με παρεμφερείς τίτλους. Το ένα υπογράφεται από τον βετεράνο οικονομικό ανταποκριτή Μαρκ Ρος και λέγεται «Η τράπεζα: πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο». Το άλλο είναι του Γουίλιαμ Κόχαν και λέγεται «Χρήμα και εξουσία. Πώς η Goldman Sachs έφτασε να κυβερνά τον κόσμο».  Λίγο νωρίτερα,  το περιοδικό Rolling Stone είχε δημοσιεύσει ένα μακροσκελές άρθρο που χαρακτήριζε την Goldman «γιγαντιαίο καλαμάρι-βαμπίρ κουλουριασμένο γύρω από το κεφάλι της ανθρωπότητας, που αφήνει το ανεξίτηλο ίχνος του σε οτιδήποτε μυρίζει χρήματα».

Θύματα της GS, κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αδίστακτοι τραπεζίτες δίχως  ηθικές αναστολές ή συναισθηματικά διλλήματα  ποντάρουν στην καταστροφή των ιδίων των πελατών τους.

Το ίδιο φυσικά συνέβη και με τη χώρα μας: Αμοραλισμός, στοιχήματα εις βάρος του ευρώ και στη μέση η Ελλάδα  που  αποτέλεσε το “πρώτο αίμα” για τους  καρχαρίες της Wall Street.

Ήδη από το 2001 λίγο πριν την είσοδο μας στην ενιαία νομισματική ένωση, ΟΝΕ  μας άπλωσαν το χέρι. Με το αζημίωτο φυσικά.

  • Η κυβέρνηση τους δέχθηκε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτέλεσε τη θρυαλλίδα. Η αποπληρωμή των χρεών μας στην Τράπεζα,  θα εκκινούσε μετά το πέρας των αγώνων και οι όροι θα άλλαζαν ραγδαία εις βάρος μας.
  • Βέβαια οι μεγαλοτραπεζίτες γνώριζαν ότι μοιραία η Ελλάδα θα φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και απλά περίμεναν. Ή στιγμή αυτή ήρθε το 2010 και όλα τα αρπακτικά της G.S έπαιξαν όλα τα λεφτά τους στην καταστροφή…
  • Φυσικά η  τράπεζα δεν περίμενε απλά- όπως λένε- την κρίση. Έκανε ότι ήταν δυνατόν ώστε και να την επιταχύνει και να τη βαθύνει…
  • Και το πέτυχε με το παγκόσμιο δίκτυο στελεχών της  και τη στρατηγική της: μυστικότητα, δικτύωση,  αχαλίνωτη κερδοσκοπία…

Προσέφερε, λοιπόν τις καλές της υπηρεσίες στην Ελλάδα και όπως είχε γράψει το 2008 η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, η συμφωνία αυτή ήταν “εκτός αγοράς” (off market swaps, με πολύ υψηλότερα επιτόκια) και μυστική, χωρίς κάποιος να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμφωνηθεί και ποια ήταν τα κέρδη και οι αμοιβές της κάθε πλευράς…

Οι φήμες ωστόσο έκαναν λόγο για  εκατοντάδες εκατομμύρια που κέρδισε η Goldman, από “το πιο επικερδές deal” που είχε γίνει.

Φυσικά, ποτέ και τίποτε δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Ωστόσο η ο ομάδα των golden girls και boys, που έκλεισε για λογαριασμό της Goldman τη συμφωνία, έγινε περιζήτητη και η Τράπεζα  και ανέβασε στα ύψη τη φήμη και τις αμοιβές της.

Όπως μάλιστα θρυλείται, η  ελληνικής καταγωγής Αντι Λουδιάδη που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Goldman, που έκλεισε τη συμφωνία, κέρδισε τόσα χρήματα ώστε δεν είχε ανάγκη να ξαναδουλέψει…

Η Goldman Sachs έχει κατηγορηθεί από τον γαλλικό τύπο ότι εκμεταλλεύτηκε την πληροφόρηση που είχε σχετικά με το πραγματικό ύψος του χρέους της Ελλάδας και κερδοσκόπησε ποντάροντας στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Σταδιακά, η Goldman Sachs κατάφερε να στήσει ένα δίκτυο και στην Ευρώπη και βοήθησε στο “μαγείρεμα” του χρέους της Ελλάδας.

Ο Μάριο Ντράγκι, ήταν ο άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του αντιπροέδρου της τράπεζας από το 2002 ως το 2005 και το όνομά του ενεπλάκη με το μαγείρεμα του ελληνικού χρέους. Ακολουθεί ο Μάριο Μόντι, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας από το 2005, αλλά και ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, “συμμετείχε στην επιχείρηση των ψεύτικων λογαριασμών που έφτιαξε η Goldman Sachs”, στην απόκρυψη δηλαδή του ελληνικού χρέους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Πόσο βαθιά υποτιμητικό είναι αυτό, για μια χώρα και έναν λαό!

​​ίμαστε η μοναδική χώρα που θαυμάζει και επαινεί